Friday, December 30, 2011

Hamka

"Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat" ~ Hamka.

Tuesday, December 27, 2011

Checklist

Hi.
5 more to go.

Lets make a check list!

His hantaran,
  1. Sirih Junjung - checked!
  2. Kain Sampin Songket - checked!
  3. The Body Shop Toiletries Set - checked!
  4. Fondant Cupcake by Kak Fadzlina, Mycuppycake - will collect on Sat, 31 Dec.
  5. A basket of Fruits sponsored by my cousin sister, kak Ann - checked!
  6. A box contains of 50pcs Macaroons sponsored by my dearest aunty Ana - my cousin dot will collect at Whisk Empire on Sat, 31 Dec.
  7. Patchi Chocolates - checked!

Her hantaran,
  1. Diamond Ring - checked! checked! 
  2. Sirih Junjung - checked!
  3. Grey Lace Fabric that we bought in Jakarta long time ago - checked!
  4. Crabtree & Evelyn Toiletries Set - checked!
  5. Cake sponsored by his aunty - checked!

Basically, everything is ready, we'll update from time to time.

Bye.

Sunday, December 25, 2011

Merry X'Mas!

Its year end, holiday mood is on and it is time to go for shopping!!!

SALE! SALE! SALE!
Super Like. This is what I always wanted.


Merry Chrismas & Happy New Year everyone.

Click here

Saturday, December 24, 2011

EiGhT

Hai.

Counting days again. 
8 more to go. 
Goshh.

Perasaan?
Sangat nervous tentang preparation, lain-lain masih ditahap terkawal.
Malam tadi dah settlekan pasal beading baju dengan nana, she's a fren of Nadia, my office mate and the owner of Pearlnity. A young entrepreneur girl, boleh earn dengan hanya buat beading business je. Luckily, dalam masa seminggu nana still sanggup nak amik buat beading, kalau tidak, nangis saya tak berlagu.

Later late at 11pm, we've met one couple from a blog, wawa & acop at Pappa Rich, Publika.

Wawa ni I consider super passion. You can look at her blog, i'm impressed, hard work gila budak ni, kagum tengok DIY wedding deco and preparation dia.


kau hado?

Sangat gigih ok! Kalau saya ditempat dia, belum tentu 2 bulan in a row boleh siap. 
Hasil kerja yang sangat memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.

Anyway, hantaran hunting semua dah complete tinggal chocolate je maybe 2-3 hari before baru beli. Lain-lain semua dah ready. Make over bilik 80% in progress. Petang ni maybe nak gi IKEA, beli some deco stuffs kot. Maybe.

Oh ya, I got my hand bouquet bought at KK Home Deco - Nilai 3.


I sees it worth buying the artificial flower. What do you think?
Rasanya tak dapat fresh flower below RM50 untuk buat hand bouquet kan?
Message of the day, spend wisely.

Last but not least, perasaan sekarang yang tak boleh digambarkan, atau masih dalam keadaan blur sebab tahun baru is just a few days away and diri akan bergelar status 'tunangan orang'. oh emm giii.

Awak suka atau tak suka, kena terima.
Sekian, terima kasih. Jumpa lagi.

Bai.


p.s. Perkara yang paling seronok buat masa ni adalah, cuti dah bermula! Yeayyy. Meloncat kegirangan tahap dewa. 

Monday, December 19, 2011

Ulang Kali

"Sayang saya tak?"

hhmmm..

"Sayang saya tak?"

haaa..

"Sayang saya tak?"

yerr..

"Sayang saya tak?"

Sayang.


Kadang kala
perasaan sayang itu tak perlu diungkap di bibir.
Tapi disebabkan ingin tahu,
tak salahkan kita bertanya.
Untuk yang tersayang,
ia takkan pernah menjadi sesuatu yang bosan.
Setiap hari, setiap saat,
setiap waktu, dan bagaimana keadaan sekalipon,
kalau kita menyatakan rasa sayang
maksudnya kita menghargai kehadiran seseorang itu di dalam hidup kita.
Tak pernah bosan. Serius.
Kan senang jawab sayang, lepas tu diam. 
ok, sekian terima kasih.

Sang Arjuna



Teruna ini yang telah berjaya memanah hati saya hingga tidur malam pon tak lena.
Aduhai.
Racun apekah yang telah diberinya?

Firdaus sahaja yang tahu.

Thursday, December 15, 2011

Perempuan Meroyan

Hai.

Macam-macam berlaku lately, termasuklah ada perempuan gila yang mengamuk kat office this morning. Reason being, sebab almari cabinet belakang dia bersepah dek kerana orang yang mengambil barang pon jenis tak berhati-hati. 

First time saya tengok perempuan meroyan. 
Seriously, betul macam perempuan gila. Kepada empunya diri, saya mintak maaf. 
Bukan nak mengata, tapi sedarlah, perkara itu boleh diselesaikan dengan cara yang baik.

Kalau saya ditempat anda, walau hati tengah panas sekalipon, saya akan kemas and shut my mouth rather than maki hamun tak tentu pasal. 

Hilang rezeki nak masuk sebab pepagi buta dah mengamuk. Orang-orang tua selalu berpesan, kadang-kadang kemarahan ni sebenarnya menunjukkan kelemahan ATAU kebodohan diri sendiri.

Banyak-banyaklah istighfar dan sabar. Nauzubillah.
Cukup la sekadar peringatan buat kalian.

Bagi pihak diri ini, aku bukanlah anak kecil yang tak faham bahasa untuk mengerti kemarahan. I just don't get you. If you really need my help, cakap, bukan dengan kemarahan. Manusia semua berperasaan. Sekalipon kau tak suka seseorang itu, tak perlulah nak tunjuk perasaan sampai menyakiti hati satu sama lain.

Oklah, luahan perasaan tahap dewa.
Nak menangis sesen pon tak guna sebab tak mendatangkan faedah. Office ni bukan kau yang punya! Emo pon buat apa, setakat kemas tak sampai 5 minit tu, tak berbaloi nak bergaduh kan?

Stupidlah kalau nak bermusuh-musuhan kerana 'tak kemas cabinet lepas event!'.

Bai.

Thursday, December 08, 2011

Help!


There are many reasons why you may wish to lose body fat. Among the top are to simply look better and improve your overall health. Losing weight should always be regarded as a long term proposition. Quick weight loss plans can help you lose weight but will not give you the longer term results you crave and deserve.

I want "instant" not "fast"!

Fat will be lost in any diet where the calorific intake is lower than expenditure. However these "crash" diets and low-energy diets will result in a muscle loss in addition to the fat burned. It is estimated that the maximum fat a typical human body can burn in any one week is 2 pounds. This means that any weight loss over and above 2 lbs in a week will be mainly muscle or water.

Crash dieting slows down your metabolism . If you don't eat enough food your ancient survival instincts take over and the body enters "starvation mode". In this mode the metabolic rate slows to conserve energy and thus the speed at which weight is lost is reduced. Thus ultimately less fat is burned using "crash" methods.

In addition the body has lost muscle during this crash phase. Muscle burns calories and the more muscle, the more calories and burned. Crash dieting therefore delivers the double whammy of a drop in metabolic weight and a drop in calorie burning muscle tissue.

This is the reason why so many dieters who rely upon fad diets regain weight quickly after losing it. The only safe reliable and long term way to reduce weight is to do it over a period of time.

A gradual reduction in calories maintains muscle tissue, burns only fat and allows you to maintain a healthy lower weight in the future.

Wednesday, December 07, 2011

Teaser

Hello lovelies,,

25 days and counting..

Sangat nervous sebab preparation masih di tahap 30%. 
Baju tak siap lagi, veil tak carik lagik, fresh flower tak order lagi, catering pon tak confirm lagi, hantaran item baru 2-3 yang ready, alas dulang, centrepiece, door gifts, khemah, meja & kerusi banyak lagi sebenarnya. Goshhh.

I am running crazy!

Hope it goes well and smooth. Insyallah.
btw, our pre-wedd photoshoot is ready.

I am super in-love!


Till we meet again.

Bai.

Saturday, December 03, 2011

10 Rules!



  1. Have 5 or 6 small meals a day
  2. Eat till you satisfied but not till stuffed
  3. Keep away white bread, rice and pasta
  4. Never eat after 8pm
  5. Learn to skip dessert
  6. Make exercise, go to gym or just walk everyday
  7. Drink water as much as possible
  8. Have at least 3 servings of fruit and veggies per day
  9. Drink a cup of green tea before go to bed
  10. No fast food

Friday, December 02, 2011

isteri.

hadis Rasulullah yang bermaksud: 



“Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian.” 



(Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)